Италианците имат не само забележителни вина, но и също такива бири. Не, не познатите и достъпни във всеки супермаркет „Морети“, „Перони“, „Настро Адзуро“, а благодарение на изживелите бум от началото на XXI век микропивоварни. Като дори Birrificio Italiano вече обира световни награди и заслужено признание.
От миналия месец в България е налична половината асортимент на Birrificio Аntoniano от Падова, т.е. две от четирите им марки. Малко, но компактно. Както и самата компания, типичен пример за крафт (семейна, занаятчийска) пивоварна – персонал от 7 души, включително и собствениците – Сандро и Микеле Векиато. На сайта на Birrificio Аntoniano всеки е представен кратко, и стегнато, но достатъчно изразително, за да се създаде усещане за личното им отношение към работата им и всеки от потребителите на тяхното пиво.
А самата бира е определено сполучлива. Antoniana (5,4% алк.) е направена във Виенски стил (по думите на създателите си). С гъста и трайна пяна, от която се долавят хмелови нотки. Акцентът във вкуса е съчетанието на малца и карамела, а в завършека има лека хмелова нотка и кратък пикантен момент. Бирата е лека, пивка, с мътен цвят на тъмна мед.
Altinate (5,2% алк) пък е също така добра, но по различен начин. Тя е представена като „мост от Изтока към Запада“, като има информация, че при варенето й са вложени 7 (!) вида хмел. Това определя една комплексна горчивина и леко стипчаво усещане във финала. Тази бира също влиза леко и дава ободряващ ефект с нотки на свежа трева и лимон. Парадоксалното е, че на самата бутилка има съвет, че това иначе елегантно и разпознаваемо пиво, се съчетава идеално с… чийзбургер. Което води до съмнения, че качествата на италианските пивовари засега водят доста убедително в резултата срещу консуматорите на бира в страната. Но за сметка на това вече са оценени извън „Ботуша“.
Тези бири са достъпни за цяла България, чрез сайта 100beers.bg, в големи бутилки от 0,75 l.

IMG_8653

Advertisements