„Засега само при нас се предлага „Диво пиво“… Зачитайки тази прелюбопитна вметка в очерка на „Капитал Light“ за кафе-бутик-оказион 8pm, се запътих към ул. „Шейново“ 4 с мисълта „Време беше“. Няколко дни по-късно, снощи (защото междувременно има вече интерес към бирата и се чакаше нова доставка) най-сетне успявам да я опитам. Идеята за това пиво съществува от доста време, за него се чуваше и знаеше предварително в неформални разговори, но явно сега е настъпил моментът и са изчистени някои условия, за да може да се опита от по-широк кръг.
И така – в бутилката от 0,5 l имаме нефилтрирана бира с тъмнобакърен цвят. Пяната е гъста, обилна, на достатъчно малки балончета, има леко доловим малцов мирис и е краткотрайна. Вкусът на това бурноферментирало пиво създава мимолетно усещане за горски плодове (ягоди, шипка), но след това основно присъствие има малцът и отчасти маята. Хмелът има своята задължителна, краткотрайна роля в завършека.
Общото впечатление е за един приличен ейл с типична ниска газировка. Който, вярвам, ще търпи още развитие в следващите си „издания“ – по отношение на баланс, завършек и най-вече послевкус. Тепърва се очакват и необходими подробности като брандиране, етикет. Но да не забравяме – началото никога не е гладко. Най-важното за „Диво пиво“, макар и неизписано още на бутилката, е  фактът, че е Made in BG. И вече се оформя нетърпеливо очакване за следващите участници… Необходим подтик към разнообразие и взаимно усъвършенстване.

Advertisements