„Освен по-нетипичен и запомнящ се вкус, имат и любопитна история…“ Така приятно завоалирано завършва представянето на „Канаал“ за изненадите в поредния бирен понеделник при тях, т.е. вечер за представяне на някоя нова, малка пивоварна. Тази снощи беше за семейната Van den Bossche, основана още през 1897 г. в малкото градче Сен Ливенс, във фламандската част на Белгия, разположено на юг от Гент. Която още в началото решава да вложи усилия в направата на двата вкусови символа на страната – бирата и шоколада. Зад идеята е застанала цялата фамилия. С много старание, труд и любов към това, което произвежда, пивоварната се поддържа и развива вече четвърто поколение. Историята сочи, че пивоварната е имала и ключова роля за земеделските производители и животновъдите в района, тъй като ги е захранвала с вода от своя водоизточник през най-сушавите години.
Това донякъде е достатъчно, за да си проличи, че Van den Bossche е пивоварна, обърната към детайлите, към отделния човек. Подобно на стотици други такива малки занаятчийски и семейни компании, с които тепърва ще се запознаваме в България, надявам се.
Останалото, което трябва да ни доубеди, са самите бири. Van den Bossche притежава завидна гама, която присъства почти изцяло при представянето си в „Канаал“. Като се започне от светлата – Pater Lieven Blond (6,5%), която има достатъчно за показване – плодов аромат (банани, ябълки), добра плътност, с дълга горчива жилка във финала. Тя може да бъде последвана от махагоновата Pater Lieven Brune (6,5%), ползваща се с уважението на RateBeer. Та да се стигне до приятно мътната Pater Lieven Tripel (8%), посрещаща сетивата с аромат на лимон и сушени тъмни плодове, които придават лека и достатъчна сладост в началото, но са изместени от нахлуващи на скорост по средата пикантни подправки, създаващи дори чувство на тръпчивост в устата.
Портфолиото включва и  друга отделна марка – Buffalo, която също е развита широко. За да е по-интересно, отсъстваше познатата донякъде у нас Buffalo Stout, но пък ги имаше отлежалата в бъчви Buffalo Grand Cru (9%) – резерва от 2012, както и Buffalo Bitter (8%). Последната (наименованието й донякъде издава), трябва задължително да бъде завършваща, тъй като нейната горчивина (в никакъв случай непремерена) изисква после от рецепторите да починат известно време, след като я възприемат.
Що се отнася за любопитната история от началото, тя се отнася именно за Buffalo. През 1907 г. в градчето гостува американският цирк „Бъфало Бил“. Представлението било толкова интересно, че улисало и занимаващите се с печенето на малца, които направо го прегорили. Това обаче по-късно придало характерен вкус на бирата, който се харесал на всички. И така пивото било именувано на цирка, като спомен от „инцидента“.
Такава, а и други интересни случки, най-добре се слушат на място на бара, на чаша. Ако пък предлаганите ви бири се сторят малко повече от това, което може да поемете, винаги може да си вземете и за вкъщи. Вместо (или като) приказка за лека нощ:)

 

240220142369

Advertisements