Биобирите, известни и като органични или еко бири, не са широко застъпени в България. Все още. Дали заради малко по-високата си цена (предвид характера на вложените продукти) или защото идеята за природосъобразна бира още не е добила популярност… Макар да са голям хит по полуделия за здравословен живот свят. Въпрос на обсъждане и на поне-три-бири.
Това е пиво, притежаващо сертификат, че съдържа екологично чисти съставки, в чието отглеждане и преработване не са използвани изкуствени торове, пестициди и други химикали, стабилизатори и т.н. Това не означава автоматично, че абслютно всички бири, които не са органични, съдържат цялата Менделеева таблица. Всъщност, всеки обръщащ внимание на това какво има в чашата му, знае отлично на коя бира и пивовар да се довери.
Та за органичните бири. Реално у нас такива могат да се намерят в био магазините, където понякога внасят по свои канали по 1-2 вида био бири. По-достъпни – за цялата страна, са Duchy Originals Old Ruby Ale (в хипермаркети „Карфур“ и чрез beers.bg), както и Mein Grunes на баварската пивоварна „Шнайдер Вайс“ (в pivoteka.bg). Ще се спра на последната, защото е сравнително нова за българския пазар, предлага се от около 4 месеца, докато Duchy е позната от вече над 3 години.
Mein Grunes (6,2% алк), освен за произхода на водата, малца, хмела и маята, гарантира и за екологична пшеница. Извън Европа се продава под първоначалното си име – Edel-Weisse, с което от 1916 до 1944 г. е била предлагана на Октоберфест.
При наливането бирата прави солидна пяна, подобно на останалите продукти на „Шнайдер Вайс“. Долавя се богат плодов аромат – банани, портокали, ябълки, кайсия. Те присъстват в по-малка степен и във вкуса, който първоначално е сладък, като това е обусловено от двата вида малц (пшеничен и ечемичен), пшеницата и маята. По средата на глътката обаче това усещане отстъпва на нахлуващ по-пикантен вкус (пипер, кориандър), за да завърши с отчетливата горчивина от хмела (Халертау и Каскейд, който е със сертифициран натурален произход). Всичко това е знак за чудесен баланс.
Човек не открива коренно различно пиво, подхождайки с идеята „Сега да видим що е това органично?!“ Не, единствено съзнанието приема факта за натуралните съставки, а сетивата просто се наслаждават на доста приятна и освежаваща бира. Оставаше и нивото на рециклиране на стъклен амбалаж в България да бе сравнимо с това в останалите държави от ЕС, че да се насладим на пълен био цикъл на тази бира…

Оценка – 8/10
IMG_8656