Награда „Бронзова шишарка“ получи пивото High Hop на пловдивчанина Георги Цанев на третия ежегоден конкурса за домашно направено пиво „Бяла Врана“, провел се в събота в словашкия град Кошице. Неговата бира събра 71,386 т. и зае 5-о място в подреждането в категория „Бок“.

Точно на границата да получи същото отличие бе другият български представител на конкурса – Темелко Пампов, с неговия ABA (американски кафяв ейл) Hoptimist. Пампов, който е председател на УС на Асоциацията на домашните пивовари в България, получи и признанието да бъде член на журитата по оценяване на категории „Бок“ и „Брагот“. За да се оцени успехът, трябва да се отчете, че в категория „Бок“ се състезаваха 21 бири, а в ABA – 27 бири. Освен това колегите пивовари от чужбина са отчели големия потенциал за развитие на домашното пивоварство у нас, респективно и на крафт пивоварството.

Форумът е дал възможност също така за обсъждане на бъдещи сътрудничества, включително и разменно участие на конкурси, с домашните пивовари в Словакия, Полша, Хърватия и Унгария.

За начало ще е третият международен конкурс за домашна бира в Будапеща на 15 март, за където до момента са заявени 6 бири от България. Успех!

Advertisements