Зимата, и да я е имало в някакъв вид, вече е зад гърба ни. Идва топло време, предполагащо пътувания, бира… Или и двете заедно?! Радващото е, че България, макар още прохождаща в доста аспекти на бирения туризъм, предлага някакви възможности. Не, не говорим да хванем към планината с натъпкани чанти с бира и материал за барбекю. Макар, че не е никак лош вариант. А и знам, че посещаващите този блог, както и другите, уважаващи себе си любители на пивото, биха направили подобни разпускащи излети с ясно съзнание да опазят природата, като приберат със себе си боклуците и празните бутилки.
Думата ми е за местата, които някой, на който му се е припила по-различна бира, може да посети, отивайки същевременно в друг град. Да отдели един или два дни, без да се налага да си прави планове отдалеч и да заделя много средства.
Не е изненада, ако по този повод се спомене тревненската Люкс (http://lucs.tryavna.biz/) – микропивоварната в центъра, използваща белгийска технология и материали. Чудесно място, в което да завършиш деня, изпълнен с разглеждане на възрожденска Трявна или околната разкошна планина. При това градът заема сравнително централно място на картата, което също го прави удобно за посещение.
Едно ходене до Варна пък също така може да бъде съчетано с отскачане до хотел „Вентура“ в квартал „Аспарухово“ (http://www.ventura.bg/), където се предлага варена на място бира „Галахър“. Надеждите и индикациите са, че в най-скоро време там ще има още едно подобно място, инициатива на друг микропивовар.
За съжаление все още Северна България не предлага достатъчно други алтернативи, но… се работи по въпроса, като резултати от това може да се чакат още тази година. Но пък тези, на които им е удобно да отскочат до Букурещ, също могат да се отдадат на бирен туризъм, при това без да им е много скъпо. Там, освен, че градът (наричан Малкият Париж) предлага достатъчно интересни места за разглеждане, могат да се открият и няколко заведения – микропивоварни. Като „Берестройка“ (http://www.berestroika.com/), германски и рок ориентираната „Бекер Брой“ (http://www.beckerbrau.ro) или традиционната „Цару цу Бере“ (http://www.carucubere.ro/en/homepage). На тръгване пък се отбийте до някой от хипермаркетите Auchan. Вижте респектиращия бирен щанд там и ще разберете защо…
На запад от Калотина не се предлагат подобни бирени „отскоци“, но пък, ако ви се е припила сръбска бира – съвсем близкият Пирот предлага сравнително добър избор в двата си големи супермаркета – „Делез“ и „Рода“.
Пренасяме се в Южна България… Стара Загора е друго подходящо място за разходка и бира. Градът е все по-туристически ориентиран, а от есента на 2009 г. там работи и уникален за страната ни музей на бирата – „Светът на Загорка“ (http://www.zagorkatours.bg/). В него е събрана историята на пивоварната, като посетителите могат да научат и тънкости от процеса на производство на бира. Финалът е най-интересен, защо там (и никъде другаде) на посетителите се предлага нефилтрирана „Загорка“, която (да – съвсем прави сте!), се различава коренно от тази, която се предлага по магазини и заведения. Условието да се опита тази красота е, че посещенията стават с предварително записване и само от петък до неделя. Но какво пък, нали сме тръгнали на бирен туризъм, а той е най-удобен през уикенда.
За голямо съжаление останалите големи пивоварни у нас нямат подобни инициативи, а могат да помислят в тази насока, още повече, че преобладаващата част имат над вековна история. В чужбина подобни турове съвсем не са единични случаи, а наложено правило за популяризиране и привличане на посетители. За сметка на това Пловдив компенсира с откритата през 2013-а микропивоварна-заведение „Йегерхоф“, макар и в отдалечения от центъра жк „Тракия“. Но който е отишъл до града под тепетата, спокойно може да отскочи до там и да опита асортимента.
Южното Черноморие засега не може да се похвали с подобни места, но и там може да се намери нещо интересно. Ако минавате през Бургас, разходката из Морската градина, която е станала едно много приятно място след ремонта, може да седнете в бирария „Гролш“. Защото там има наливна тревненска „Люкс“, макар и само кехлибарена. Но и това е нещо – жива бира до плажа!

Advertisements