И по-точно не тъмно, а „кадифено“. Подобен стил пиво е известен в Русия от началото на XX век, още по царско време. В началото се е водило „Черно пиво“, през 30-те години рецептурата леко е изменена, а оттам и името – „Карамелено“, за да стане от 50-те години нататък „Кадифено“. То е било наситено със сладост и многопластови вкусове, но не и алкохол – обикновено 2,5%. Сега, преди няколко месеца, от „Моспивком“ пуснаха своя „втвърдена“ кадифена версия – 4% алк., 12% сух.в-во. А хубавата новина е, че тази зима бирата вече е налична и в България, в магазините „Берьозка“.
Бутилката се отличава от останалите с малко по-различен и нелош дизайн, въпреки твърде обикновения етикет. Другото, което прави впечатление първосигнално, е цената, която е малко по-висока от останалите на бирения щанд в магазина – 2,90 лв.
Дали си струва парите? Да, поне еднократно, за да се опита. Защото има какво да се усети в тази бира. Като начало от „Моспивком“ решават да заложат на горна ферментация, за разлика от другите си видове „Жигули“. След това влагат немски хмел (без да уточняват какъв точно), нерафинирана тръстикова захар „Демерара“ и, забележете 6 вида малц – ечемичен тъмен, ечемичен светъл, бисквитен, карамелен, препечен и ръжен. Странно, но това не е описано в пестеливия етикет, а се научава от руски източници.
Бирата има приятен червеникаво-кафяв цвят, полуплътно тяло и прави краткотрайна пяна. Ароматът е сладникав, с изразени нотки на карамел, който се долавя още по-уверено във вкуса. А самият вкус е преобладаващо, но не отблъскващо сладък. Долавят се шоколад, тъмни плодове и препечена захар. Към финала има място и за горчивина, която в Русия сравняват с препечен ръжен хляб. Именно тя остава като послевкус.
Цялостно погледната, тази бира компенсира ниския процент алкохол с по-богати вкусови качества. Споменах по-горе, че поне веднъж трябва да се опита тази „кадифена“ бира. Но всъщност повторението също няма да навреди…

Оценка 6,5/10

IMG_8615

Advertisements