Краков безусловно е най-красивият град в Полша. Окото дълго не може да се насити на богатата архитектура в исторически многослойната стара столица. Но от няколко години Краков може да прибави и още едно „най“ към титлите си. Защото това е най-гостоприемното място за крафт пивоварите в цялата страна. На особена почит се радва барът Omerta Pub http://www.omerta.com.pl/ в историческия квартал Казимеж, където са представени внушителен брой полски микро и крафт пивовари – в бутилиран вид и в наливен – с около 30 (!) крана. И това е само едно от около 50-ина заведения в града, които предлагат регионални бири или такива, варени от малки, семейни пивоварни. Достойно място в този списък заема и House of Beer http://www.houseofbeerkrakow.com/ с тяхната обоснована претенция, че ежедневно имат на разположение над 200 бири – не само от полски, но и от вносни крафт производители. И нещо повече – в този малък рай персоналът е достатъчно компетентен, за да обясни за всяка една бутилка.

За да не се загуби (или по-скоро да се намери по-бързо) в това изобилие в неофициалната бирена столица на Полша дори се предлага специализиран сайт http://www.beerpubs.pl/ В него са представени заведения, предлагащи качествени бири в Краков и общо над 750 марки. Има и полезни препратки към други градове в Полша – къде може да се седне и пие немасова бира.

Що се отнася до заведенията – пивоварни, то на пешеходно разстояние (20-25 минути) от центъра е огромната Стара Зайездня http://www.starazajezdniakrakow.pl/strona_glowna с 4 вида свое пиво – светло, тъмно, пшенично и медно. Заведението е за 600 места и с 40-метров бар, който е сочен и за най-дългият в Полша.

Още по-близо, само на около 5 минути от наистина вдъхновяващия и впечатляващ централен площад – Ринек Гловни, пък е основаният през 1996 г. C.K.Browar http://www.ckbrowar.com/ck/index_en.html Той носи по-бохемска атмосфера и още от късния следобяд тук се събират студенти, а после идват и млади хора след работа. Разливат се светла, тъмна, джинджифилова и вайцен, като внимание заслужава последната, сервирана задължително с лимон на ръба на чашата.

А ако човек е с кола и, разбира се, достатъчно време, може да отскочи и до малко по-отдалечената микропивоварна Праковня пива http://pracowniapiwa.pl/, основана от домашния пивовар Томаш Рогачевски.

Advertisements