Изминалият Beer monday в „Канаал“ беше с акцент върху големите бутилки – 0,75 l. Онези, които трябва да се изпият поне от двама, за да съпреживееш бирата, за да сравниш вкусовите си усещания с тези на другия на масата.

Но бързо трябва да се разсеят мислите, че въпросните предложения целят да се обърне внимание на различните разфасовки от обичайните малки – 0,33l. Не – всяка от „героините“ си има своя специфична роля, която заслужава отделно внимание.

Като например Troubadour Magma Special Edition 2012 – Sorachi Ace (9% алк). Както личи и от наименованието, това е от еднократните бири, които не се варят повече от веднъж. Създадено от пивоварната De Musketiers, известна с прекрасно горчивата Troubadour Magma и стаута Trroubadour Obscura, това пиво е с по-малко изразено хмелово присъствие и повече флорални нотки. Предназначена е за износ в САЩ, което още повече повишава стойността на присъствието й в България.

La Rulles La Grande 10 (10% алк) е друг специален гост. Тя е създадена за 10-годишнината на тази бързо прогресираща и интересна белгийска пивоварна. С богат вкус и отличен баланс, който по никакъв начин не издава високият алкохолен процент.

От пивоварната Van Den Bossche пък идва Buffalo Grand Cru Vintage 2012 (9% алк), чийто по-ликьорен нрав издава нейната същност на резервна бира, отлежала в бъчви.

Обиколката продължава с две стъпващи за първи път пивоварни у нас Malheur (с по-рядката нейна бира Novice Blue – 8,5% – златен блонд) и микропивоварната Sainte-Helene (с охмелената La Grognarde – 5,5% алк и по-сладката и опияняваща Gipsy Rose – 9% алк – и двете допълнително пленяват със загадъчно красиви дамски лица на етикетите).

Консултация с „Канаал“ показа, че случайно или по-скоро съвсем не, тези бутилки отново ще влязат под прожекторите този петък. Когато е Денят на Свети Валентин, нощта на Трифон Зарезан или просто повод за споделяне на бира с още някого…

kanaal

Advertisements