Пуснатата в продажба преди дни нова бира на английската група „Елбоу“ показа за пореден път нагледно колко е тясна взаимовръзката между музикантите и пивоварите. За това е ставало въпрос неведнъж, един от типичните примери е виден и в България, където вече над година се внася и се радва на добра популярност ейлът Trooper, създаден в съвместно сътрудничество на английските метъл титани „Айрън Мейдън“ с пивоварната Robinsons.
И това е само началото на дълъг списък. В него се включват лагерът Bastards, варен в Швеция, в чест на динозаврите от „Моторхед“, портърът Ragnarok, направен от щатската микропивоварна Three Floyds за шведските метъли „Амон Амарт“, вайценът Sepultura, дело на германците от Bamberg за едноименната бразилска метъл банда. А и друга бира, направена в Германия – от Mahrs Brau, нефилтрирана и специално за американските рокаджии от „Мастодон“.
Специално място трябва да се отдели и на крафт-пивоварната Dogfish Head от Милтън, щата Делауеър. Там са навлезли дълбоко в „музикалната ниша“, като са варили бири за сиъталските гръндж ветерани „Пърл Джем“ (ейлът Faithfull), в памет на Майлс Дейвис (Bitches Brew) и на блус легендата Робърт Джонсън (Hellhound on My Ale), правили са и пейл ейл в чест на „Гретфул Дед“ и т.н.
Списъкът може да бъде удължен още и още – включва като цяло бири от малки пивоварни, посветени на сравнително по-непопулярни групи. Но всяка от присъстващите в листата носи своята специфична мелодия – по-добра или по-лоша, зависи от предпочитанията (не музикалните, а бирените:) За съжаление обаче, това изброяване е повече виртуално за нас като потребители.

Затова – практическата страна на въпроса. А тя е, че по-лесно могат да се опитат два от „музикалните“ бири – безспорно най-достъпна е Trooper (вече по доста заведения и магазини с прилично бирено присъствие, а и сайтовете на Beers.bg и 100beers.bg). Който има път към Букурещ пък може да се отбие до някой от хипермаркетите Auchan. Там, освен че ще се смае от изобилния бирен сектор, ще открие и пивото AC/DC. Да, то е посветено тъкмо на световноизвестната рок банда, но напук на очакванията не е дело на някой австралийски пивовар, а отново на германци – Karlsberg от Хомбург. В нейната реклама се казва, че е произведена съгласно рокендрол манифеста от 1973 г. (годината на създаването на AC/DC) и Закона за чистотата на бирата от 1516 г. Честно казано, тази лагерна бира (5% алк.) може да бъде само отметната като изпита, защото не оставя някакъв друг по-траен спомен.
Що се отнася до въпросната Charge, която бе спомената в самото начало – тя е съвместна разработка на „Елбоу“ и Marston`s. На този златен пейл ейл към момента могат да се насладят пътуващите или пребиваващите във Великобритания. През февруари тя се разлива от крановете на многоуважаваната от любителите на бира верига пъбове Nicholson’s. От следващите дни ще е достъпна и за продажба в бутилка. Уверенията са, че е още по-добра от предишната бира на „Елбоу“ – битърът Build a rocket boys!, варена в Robinsons.

Advertisements