Една от по-редките бири на лондонската пивоварна Fuller`s – India Pale Ale, е от около седмица „на гости“ в България, макар и за кратко. Самото й наименование е достатъчно красноречиво какво може да се очаква от пивото. Класически вариант на IPA, със спазените принципи на стила, познат още от XVIII век, когато е решено да се вложи допълнително хмел в бирата, така че тя да издържа в бъчви с месеци и дори до 2 години, т.е. достатъчно време да бъде пренесена с кораби до тогавашната колония Индия.

India Pale Ale (5,3 % алк) се представя в рубинен цвят, краткотрайна пяна и сравнително ниска карбонизация. В аромата се долавя хмел Goldings, носещ усещане за приятна горска свежест. Балансът във вкуса е намерен чудесно, но това им идва отръки на Fuller`s – горчивината обхваща още в началото, появяват се цитрусови и дори ментови нотки, за да се стигне до приятен и неизпъкващ малцов финал, с траен послевкус.

Тази бира не е правена, за да развива фантазиите, а за да се хареса на тези, които предпочитат IPA. И успява напълно, като даже спокойно може да се нареди в по-предните редици измежду IPA-събратята си.

Макар да бе вкарано само ограничено количество от тази бира, все още може да бъде намерена в София – в „Канаал“ със сигурност и евентуално на бирения щанд в The Mall, срещу „Карфур“. От 100beers.bg пък дават индикация, че ще я предлагат от следващата седмица.

Оценка – 7/10

IMG_8129

Advertisements