Най-големият град в Западна Полша – Вроцлав (над 600 000 души), не е от често посещаваните от българи. Но ако имате път натам, непременно се отбийте. Богатата история на основания през Х век град може да се види в катедрали, стари сгради, университети, мостове. Да си направиш разходка край брега на река Одра, да си поиграеш и потърсиш поне част от близо 250-те бронзови джуджета, разпръснати из града. И да се насладиш на красивия централен площад в старата част на Вроцлав.

Там краката могат да отпочинат удачно на две подходящи места. Естествено заведения – микропивоварни. Вековната Spiz (http://www.spiz.pl/) е традиционна бирария, с красива вътрешна част и многобройни маси навън, които много рядко остават празни и често се виждат чакащи за места. Има защо – варените на място бири (светла, тъмна – 13%, екстрамощна – 15%, медна, страхотна карамелова, шоколадова и също така сполучлива пшенична) носят всички добри практики на полските пивовари. И заслужават да бъдат „обходени“ обстойно всички. Което обещава дълъг ден там или поне двудневен престой. Собствениците също така обгрижват клиентите, като с всяка халба дават като бонус дъхава филия пълнозърнест хляб, намазана със свинска мас и поръсена с пипер. Освен, че е традиция за региона, това мезе „предпазва“ от ефектите на по-силните бири в заведението. Клонове на тази пивоварна има също така в Катовице и Милков.

Само на минута от Spiz, на срещуположния край на централния площад, пък се намира Bierhalle (http://www.bierhalle.pl/). Името ясно издава, че то е повлияно от времената, когато градът е бил под немско влияние (дори германците са го кръстили Бреслау).  Там асортиментът е концентриран в три бири – пилз, пшенична и тъмна. И, понеже става въпрос за прочит на немските пивоварни майстори, по-успешни са светлото и пшеничното. Предимството е, че се предлага възможността да си купиш бутилки с техните бири, при това на много прилични цени, което (частта с цените) може да е само пример за аналогичните (все още малко) подобни микропивоварни в България.

А след посещение на една от тези две (или и двете:) вроцлавски бирарии, човек може да продължи да търси одухотворен поредното джудже из центъра. Кой знае, в такъв момент, то може и да ти прошепне някоя стара история за града…

IMG_5163

Advertisements