Изтърколи се първият месец от съществуването на блога. През който много близки хора разбраха за него, а с още много други ценители и почитатели на бирата станахме задочни приятели. Благодаря на всички, както и за положителните отзиви, а също и за препоръките и забележките, които също се оказаха на място.

А сега напред, нали?! Към един кратък прегледна заведенията в България, които предлагат бира, варена на място. Така популярните в Западна Европа и САЩ бирарии – микропивоварни. Тук отварям малка скоба със съжалението, че бих искал да спомена и за емблематичната кръчма „При кмета“, която в момента обаче не функционира, за съжаление. А предлагаше сполучливите и оставящи спомени бири, забъркани от Иван Карагьозов.

И докато сме още на софийска територия, да отбележим все пак, че желаещите да пият прясна и (или) жива бира на място, все пак могат да го сторят. Изборът в момента не е голям, но – бирарията „Ривър сайд“ в Драгалевци си съществува, въпреки смяната на собствеността. Предлаганата там HBH е налична и в бирария и ресторант „Лучано“ – съответно в един от безистените на площад „Славейков“ и до църквата „Свети Седмочисленици“, която е съвсем наблизо. Там в момента има прилична жива бира, а също така светло и сезонното тъмно, което обаче бележи отстъпление от предишни години по отношение на плътността, завършеща и послевкуса.

С уговорки може да се спомене и заведението „Ейл Хаус“, което обаче предлага „Пети Океан“, но поне по атрактивен начин – с наливна система, минаваща по стената, с кранове на всяка маса. „Ейл Хаус“ има и в Пловдив, където от миналата година работи и „Йегерхоф“ – замислена и построена по немски стандарти, тази интересна бирария предлага свои светло, пшенично, бок и тъмно, което обаче е само сезонно.

Разходката продължава из Северна България, а там задължителната спирка е Трявна. Където едноименната бирария – пивоварна очаква своите гости в центъра на града. С уверението, че бирата Luc`s се вари с белгийски суровини и под надзора на пивовар – белгиец. Посещението си струва дори само, за да се опита пивото с чубрица. От другите може да се отличи и необичайната за нашите ширини, но не и в Белгия вишнева бира. По информация, предавана от уста на уста, се разбра, че кехлибарената Luc`s се предлага и в Бургас – в популярното заведение Гролш в Морската градина.

И още – тези любители на бирата, които имат път до Варна, задължително трябва да се отбият до хотел „Вентура“. Защото там се забърква също нещо интересно – пиво „Галахър“. Собствениците уверяват, че използват собствен малц за направата, което също я прави по-различна от останалите. Повече подробности за нея, а и за останалите – поотделно и в следващите месеци. От Варна се очаква още едно, много силно включване, на познатият сред домашните пивовари Дидо, като остава само да се стискат палци всичко да се случи и получи в най-скоро време, защото идеята е страхотна!

Остава да си пожелаем също списъкът да се обогатява още, защото от това печелим всички като клиенти, които могат да преценят, сравнят, да се наслаждават на подобри естествени продукти, предлагани за масова консумация.

Advertisements