Саксофонът – един от най-импровизаторските музикални инструменти, присъства на етикета на Saxo, друга от отскоро вкарвана в България бира. Тук малко отклонение – любимият, особено на американските джазмени инструмент, е изобретен в средата на XIX век от Адолф Сакс, който е… белгиец. И пивоварната Caracole е белгийска, от градчето Фалминул. У нас е представена още със сполучливия брюн ейл Nostradamus.

Така – няма музикално-белгийска връзка при Saxo. Или има?! Въпрос на импровизация. А в тази бира (7,5% алк) импровизацията определено налице. И е сполучлива. След като човек се наслади на хубавата пяна, започва да интерпретира богатия букет от аромати – кое му харесва повече вътре, кое да изкара на преден план: усещането за лимон, за грозде, за банан, за мед или за хляб (много сполучливо използване на малц и мая, комплимент за пивоварите от Caracole). А дали пък няма кориандър? Доста пространство за отговори…  Които обаче се обединяват в един дълъг, тръпчив, но балансиран послевкус. И още нещо – алкохолът е добре прикрит и не се усеща. Моето лично желание бе за още една. С която да преценя дали пък да не пренаредя импровизирания си пъзел за тази бира.  Защо пък с нея да не започне петъшната вечер?!

За момента Saxo е наличен в бирения щанд срещу „Карфур“ в The Mall и, предполагам все още, в Best Belgian Beer в Перник.

Оценка 8/10

IMG_7941

Advertisements