Вечер на трапистката бира. Понеделник, 3 февруари, 18 ч. Канаал.

Краткото съобщение всъщност крие в себе си многопластов емоционален заряд. Защото:

– за първи път в България накуп ще се предлагат продукти на всичките трапистки пивоварни (поне 9-те, защото още няма информация, дали и най-новите членове на ценното малко семейство – холандската Zundert и американската от абатство „Свети Йосиф“ в Спенсър, Масачузетс, ще са сред „гостите“). Простете, но това си е направо събитие в бирения живот в България!

– защото вечерта обещава да събере на едно място ценители на бирата, което все още не се случва толкова често, колкото трябва.

– и не на последно място – защото в крайна сметка това са трапистки бири. Произведени или лично от монаси от траписткия орден, или пивоварният процес е под техен контрол. Което само по себе си е гаранция за високо качество на материалите и внимание в детайлите на производствения процес.

Говорим за вече познатите в България белгийски „Шиме“, „Орвал“, „Рошфор“, „Вестмале“, „Ла Трап“ (от пивоварна „Конингсхувен“) и „Ахел“. Списъкът се очаква да бъде допълнен от „Мон де ка“, „Енгелсцел“ (с „Бено“ и „Грегориус“) и (дано) „Вестфлетерен“.

И да… обратното броене до понеделник върви.

 

P.S. Междувременно стана ясен пълният списък на трапистките бири, които ще се предлагат в Канаал от понеделник до сряда. Ето го:

Westvleteren 12
Engelszell (Gregorius, Bennо)
Westmalle (Tripel, Dubbel)
Chimay (Tripel, Blue, Red)
Rochefort (6, 8, 10)
La Trappe (Blond, Bock, Isid’or, Quadrupel)
Achel (Blond & Bruin)
Orval

800px-Trappist_Beer_2013-08-31

Advertisements