Най-сигурният знак, че пиеш истински „Гинес“, е като го правиш в Gravity Bar, намиращ се в пивоварната St. James’s Gate в Дъблин. Там, където се вари „Гинес“. Или в някой друг произволен пъб в ирланската столица. Но наливен. Това наистина е ГИНЕС. Сух стаут, 4,2% алк, с пълноценна кремообразна пяна, разнасяща специфичния аромат на кафе, вкус на тъмен шоколад, сух и горчив завършек… И ниска киселинност и газировка, като второто се дължи на наличието на нитроген, който не се разтваря във вода, а така пивото може да бъде поставено под налягане без да се газира.

Именно него търсят ирландци и англичани, идвайки в България. Наливния вариант. Не и останалите. А те навлязоха в страната ни в последните години.

Като бутилковия вариант – Extra Stout, за който можем само да се надяваме, че идва от пивоварната-майка. Защото може и да е просто екстракт, изпратен от Дъблин до пивоварна в някоя друга държава, където довършват пълния процес с местни суровини, макар и по рецепта. Някак не се получава, най-малкото я няма водата, добивана от планините Уиклоу. И не само. Тази бира от бутилка (0,33 l) има добра горчивина, но пяната е далечен роднина на истинската. Макар като цяло с Extra Stout да не е търсен наливният ефект. И все пак, един вид – просто Гинес…

IMG_6809

Още по-далечен братовчед, направо гинес, пък е вариантът в кутийки с надпис Draught (0,44 l). Популярни като „кенче с топче“ и намиращи се най-лесно в магазинната мрежа у нас. Топчето, популярно като Widget, съдържа азот и при отваряне разпенва пивото, опитвайки се да достигне ефекта на наливната бира. Успява само до пяната, включително и за ефекта със специфичното „надигане“. Но дотам, защото на пивото липсва останалата плътност и завършек. Затова е и компромис за желаещите да се насладят на тази наистина уникална бира.

По-малък компромис е да се вземе кутийка Original, която обаче не може да се открие в България. Тя е без топче, но с по-добра пяна и осезаемо по-горчив финал.

За да се избегне разочарованието, отскоро (и в България) се предлага и т.нар. революционен мини апарат Guinness Surger, създаващ условия на пивото да достигне качества на наливно.

Забелязвате ли? Всички горни пътища водят към… наливната ГИНЕС – такава, за щастие, я има не само в Дъблин, но и в пъбовете и отделни други барове из България. Остава само барманите наистина да я наливат, както го изисква „етикетът“ – първо приблизително 3/4 от чашата, а останалото – след малко изчакване за слягане и задължително до ръба. Е, не е нужен хронометър за засичане на „идеалния период“ за наливане от 119,6 секунди. Но мярката е препоръчителна.

Advertisements