Разнообразяването на асортимента на бирения пазар у нас даде възможност да се опознаят бири и от страни, които досега не бяха така добре застъпени в България. Като например от Франция, известна най-вече с виното си. И с няколко масови и доста компромисни марки пиво в „Карфур“.

Нека не създаваме големи очаквания към 3 monts, продукт на пивоварната Saint-Sylvestre в областа Фландрия. Само така можем да я оценим по същество, иначе би ни разочаровала леко.

Този златен ейл е кръстен на трите околни планини – Мон дес Катс, Мон Касел и Мон Ноар. И успешно носи духа на Фландрия. Пивоварите са се представили достатъчно добре, за да се създаде усещане, че все едно пиеш бирата в някоя околна ферма. Може би за това допринасят използваният местен хмел, а може би и ароматът на френска овощна градина, който се носи при отварянето на бутилката (0,7 l) и от последвалата хубава пяна. Това усещане продължава и по-нататък, с отпиването, тъй като нахлува вкус на ябълки, круши и пресен препечен хляб.

Пивото (8,5% алк) се отличава с добра плътност, висока карбонизация, но алкохолът почти не се усеща. Създава се известна илюзия за сайдер, вероятно защото към финала има намек за шампанско. Но това си е съвсем прилична бира. Пивка и освежаваща. Както стана по-горе дума – не се настройвайте за чудеса от френското село и така ще оцените, че това действително е един достоен посланик, описващ с вкусове уютната област между трите планини.

3 monts се предлага в магазина на Best Belgium Beer в Перник.

Оценка 8/10

IMG_7024

Advertisements