Застудяването и падналият сняг са идеален повод да погледнем към някоя по-екстремна бира. Една такава, предлагана отскоро в България е Karpackie Super Mocne 9%.

Първо да се опитаме да се абстрахираме от факта, че марката е определена да бъде масова от пивоварна Van Pur, нагледен пример, за което е масовият пилз Karpackie, предлаган и в българските супермаркети (примерно Карфур). Super Mocne, както се предполага от името, е в зоната на високоалкохолните бири, а там поляците определено са сред водещите в Европа. Първо. И второ – продуктът е от малко по-висок клас в асортимента на Van Pur.

Вари се в една от петте пивоварни, обединени под общата шапка – в Ракжава. Както става ясно още от наименованието, тази бира е с 9% алк. Изненадващо обаче алкохолът не се усеща толкова, за сметка на ясното присъствие на малц, придаващ доминираща обща сладост. Пяната се задържа кратко и има лек дъх на ябълки, забелязва се и намек на алкохол. Ябълка се долавя и на вкус, а също  сурово зърно и царевица. Горчивината е съвсем лека, във финала. Втора бутилка (или кутия, както се предлага в България) обаче определено ще си даде ефекта от високия алкохол.

Karpackie Super Mocne 9% може да се намери в полските магазини в София (в Младост) и във Варна. Цената е 2,50. И може би сега е точният момент за консумация, защото се вписва точно при настоящите температури.

Оценка – 6/10

IMG_7896

Advertisements