За себе си знам, че ако подхождаш с голямо внимание към една бира – дали ще я вариш или просто ще я консумираш, тя ще ти отвърне с качество и вкус. А ако прибавим и амбицията на двама млади ентусиасти от Горна Баня (която може да акумулира енергия за задвижването на АЕЦ), то в техния случай смело може да се натоварим с очаквания.

При Боби и Митко идеята за направа на домашна бира възниква сравнително скоро, преди няколко месеца. Но се развива лавинообразно. Първият пейл ейл им се получава толкова удачно, че самите те се изненадват. Следват още опити, експерименти, доизкусуряване на рецепти – неща, така познати за всички домашни пивовари. Помагат им малко, но верни приятели и роднини.

Сега те наистина могат да се похвалят с чудесен амбър (6% алк), с пълноценно тяло, разливащ се аромат първо на малц, последван от хмел и запомняща се остатъчна горчивина.

Стаутът им (6,3%) пък в смелостта си е стигнал до завидни нива. Първият вариант е с доминиращ аромат и вкус на кафе и плътно, черно тяло. Вторият (правен седмица по-късно) – притежава също така отлична пенливост, но с повече присъствие на хмела в завършека.

Началото е много обнадеждаващо. А двамата обещават и още бирени изненади, като съвсем скоро всичко да стане достъпно за всички, желаещи да дегустират стореното от тях. Когато това се случи, разбира се, ще бъде съобщено и тук. Засега – очакване, с убеденост, че има защо.

И още нещо – колкото повече хора у нас имат подобна устременост и целенасоченост, толкова по-бързо ще се случват нещата в България към по-добро! А поне в средите на домашните пивовари и повечето вносители на ценителски бири виждам този ентусиазъм и желание за промяна. Като се започне от промяна и сверяване на часовниците по отношение на нагласите за пиене и разбирания за бирата, та се стигне до… Но засега – наздраве!

Advertisements