„7stern Brau е една от малкото истински пивоварни във Виена“, започват изложението за себе си в сайта на тази микропивоварна (http://www.7stern.at). В случая саморекламата не е прекалена, а си е направо плод на обективност, към която австрийците по начало се стараят да се придържат. За нея са дадени редица положителни коментари в специализирани чуждестранни издания и сайтове, има и специално отделен пасаж в „Езика на бирата“ на Людмил Фотев.

За тези, които по някакъв повод са във Виена, няма да представлява голямо усилие да се открие това „седемзвездно“ заведение. Намира се на улица Siebensterngasse 19, която започва от задната страна на Museumsquarter. Приблизително на 10-ина минути пеш от едноименната метростанция.

Вътре обстановката е като истинска бирария, без нищо да е прекалено или спестено. Но по-важното е какво се предлага, нали? Пивото e,  както си му е ред – нефилтрирано, само с естествени съставки. Не се разочаровайте от това, че 7stern декларират в менюто, че ползват при варенето виенската вода. В австрийската столица са вложили изключително много средства в пречиствателните си системи, за да тече в канализацията вода с отлични качества.

Светлата Wiener Helles (4,7% алк, 11,8% сух.в-во) е може би най-популярната от бирите там, лека, освежаваща и приятно горчива. Добър начален старт към следващите.

Които са типичната за Виена Marzen (5,1% алк, 13,5% сух.в-во), много пивката тъмна (направо черна) Prager Dunkles (4,5% алк, 12,1% сух.в-во), в която препеченият малц дава усещане за карамел, а самото пиво леко нагарча във финала.

Само тук може да се опита Chilli (4,7% алк, 11.8% сух.в-во), която определено е доста, доста пикантна и не е за всеки, тъй като „разпалва огъня“. И трябва да е последна при дегустацията, защото след нея сетивата вече няма да понесат друго. Характерна за тук е и Hanf (4,7% алк, 11.8% сух.в-во), в която са вложени пресни листа от коноп, марихуана (разбирайте го, както искате). Вкусът е любопитен, но и от самата пивоварна уточняват, че не бива да се очаква никакъв по-голям ефект при консумация, освен да се насладиш на бирата.

В зависимост от сезона се предлагат майски бок, летен бок, коледен бок, зимен бок и др.

Но моите любими в 7stern станаха хипергорчивата IPA (5% алк, 13,2% сух.в-во) и Bamberger Rauchbier (5,1% алк, 13,5% сух-в.во), в която пушеният малц създава доминиращо усещане за опушеност, тютюн. По-скоро трябва да се пие след ядене, което тук е на поносими за Виена цени и порциите си струват. От персонала твърдят, че опушената бира е любима на собственика Зигмунд Флитер. Кой знае, може да стане и на вас…

Цените? Между 3 и 3,20 евро за чаша 0,3 l, а тази от 0,5 l е от 3,60 до 4,00 евро. Най-приятната изненада обаче е на самия вход – там стои автомат за продажба на бира, като се предлагат в бутилки от 0,5 l почти всички, които са налични и в наливен вариант. Трайността им е до 1 месец. Удоволствието да вземеш със себе си бутилка (и), се удвоява докато гледаш как автоматът избира и ти доставя бутилката.

IMG_1662

 

Advertisements