Една от най-новите марки, внесени на българския пазар, е Greizer. Появи се преди около месец в новия бирен щанд, точно срещу касите на хипермаркет „Карфур“ на ниво -1 в The Mall (бул. „Цариградско шосе“).

Малко за пивоварната. Тя е една от емблемите на малкото градче Грайц (около 22 000 жители), провинция Тюрингия, близо до границата с Чехия. Малко отклонение – името на селището е от славянски произход, в миналото се е казвало Градец, а в настоящето е побратимен със… Стара Загора.

Самата пивоварна е основана преди 140 години, а от 2002 г. притежава IFS Food Certificate за качество на продукта. Традициите и Законът за чистота на пивото от 1516 г. не позволяват особени експерименти, а и в Greizer не ги търсят, с изключение на радлер. Който обаче не присъства сред бирите, вкарани у нас. Те всъщност са три – Pils, Urbrau Spezial и Furstengold. На стандартно ниво – приятни, без да изпъкват, но и не са пропуснато време. И за трите – оценка 6/10.

Първата – Pils (4,9% алк, 11.5% екстракт), е и най-популярната в Грайц и района.  Отличава се с чудесна фина пяна, леко тяло, приятен постоянен хмелов вкус и приятно нагарчащ завършек.

Urbrau Spezial (5% алк, 12,5% екстракт), е съпоставима, според производителите, с вкуса на пивото, произвеждано още през 70-те години на XIX век, когато хмелът не е присъствал толкова, както в днешните пилзове. Действително първоначалното усещане е за малц, лека сладникавост, а едва след това се забелязват и нюанси на хмел.

Furstengold (5,5% алк, 12,8% екстракт), е сред новите продукти на пивоварната. За мен е и най-интересната от трите. Варена от 2009 г., тогава в чест на 800-годишнината на Грайц. Предлага се само в бутилка 0,33 l. Отличава се с тъмнокехлибарен цвят, добра пяна, в началото се долавят малцът, карамел и леки плодови нотки, а финалът е умерено горчив.

Цената на бирите е  по 2,50 лв. за бутилка, а в момента още е валидно предложение – 4 бутилки за 6 лв. (по избор – Pils и Spezial).

IMG_7935

Advertisements