Всички ценим качествата на наливното пиво. И почти винаги го предпочитаме пред бутилираното, да не говорим за метални опаковки или PET. Ето няколко реда за такива случаи, когато човек има желание да се наслади на хубава наливна бира в домашни условия. Без претенция за изчерпателност, но и без избирателност или пренебрегване – просто за местата, където знам към момента, че се предлага бутилирана наливна за вкъщи. С удоволствие бих попълнил тази информация, ако пропускам нещо, включително и за градове и заведения извън София, защото тук ще стане дума само за места в столицата, предлагащи това удоволствие за биролюбците.

Най-богат избор за take home наливно към момента има в The Mall на бул. „Цариградско шосе“. Защото там вече няколко месеца работи щанд на Beerbatoff (в Карфур, вдясно от касите) – с богат набор на немски, английски и чешки драфт бири с възможност за различни разфасовки. Макар, че може цените да са малко по-конкурентни.

От около месец насам, на същото ниво на The Mall, но извън зоната на магазина, срещу касите, има и нов бирен щанд, за който отделно ще стане въпрос някой следващ път. Там пък се предлага възможност да се насладим в домашни условия на „Пети океан“ и, забележете – „Лондон Прайд“!

Що се отнася до „Пети океан“, то може да се купи за дома и от магазини на „Била“ – със сигурност има в този на ул. „Раковски“, до пл. Славейков (макар там при последното ми посещение да не бяха заредили хладилния апарат), както и този на ъгъла на „Опълченска“ и „Сливница“. На цена 3 лв. за бутилка 1 литър, което си е съвсем прилично.

Който пък е минавал по „Алабин“, покрай Съдебната палата, може и да е видял на витрината на магазин за бързи закуски, че са изложени няколко чешки бири. Първосигналното възприемане е за поредното място, което работи с фирмата-вносител. А тези места, специално в София, се увеличиха в последната година, което си е за добро, за да разширява допълнително покупателните опции пред любителите на бирата, особено на чешката. Но ако освен да се хвърли поглед, също така се надникне във въпросното заведение (срещу служебния вход на Палатата), то първото откритие е, че тук има и няколко по-различни чешки бири. Като много приличната Gambrinus Exelent (с 11% екстракт), като тъмно и светло Svijany и т.н. Погледът неизбежно съзира и автентична инсталация от Чехия, предлагаща наливна бира, с възможност за бутилиране за вкъщи. От която се лее и тъмен Bernard. Оказва се, че собственикът е живял доста време в Чехия и е решил да направи нещо за тези, които обичат чешката бира до степен на носталгична привързаност към малките улички на Прага. Гарантира, че редовно зарежда, като ще обогатява асортимента.

Разбира се, могат да бъдат описани и малките домашни наливни инсталации, примерно тази на „Хайнекен“, както и парти-кеговете от по 5 l. Но се спирам само върху тези места, които дават възможност да си вземеш съвсем малко количество наливно.

Като цяло изводът е, че конкуренцията за вниманието на бирените фенове се увеличава. Тя обаче е и полезна, тъй като открива все повече възможности не само за тези, които обичат да си кажат „Наздраве“ в компания по заведения, но и за другите – които пазят в своите домове подходящи чаши и обичат да ги използват „по предназначение“.

Advertisements