За съжаление няма директен полет до Словакия, но Братислава e нерядко посещаван град от българи. По работа, на гости, нерядко и за туризъм. Или като една удобна спирка за преспиване и отдих на път с кола за Австрия, Полша или другаде… А и сега през февруари евентуално част от домашните пивовари в Българи ще имат път натам за международния конкурс „Biela Vrana 2014“ в Кошице на 22.02.

Ако ви се е случвало да минавате оттам и да сядате в местни заведения, може ви е правило впечатление, че техните бири следват чешкия стил. Приятни, но без да изпъкват чак толкова, с изключение на тъмния Saris (на него ще се спра някой път) и Zlaty Bazant, но във версията си с плато 12%. А и Kelt (12%), който обаче е наличен в тази разновидност само в баровете.

Бие на очи също и, че специално в Братислава, из центъра изобилства предлагането на големите чешки брандове – Pislner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen, Krusovice и т.н. Причините за това са най-вече, че чешките пивоварни са по-мощни от словашките, безспорно, а и имат добър маркетинг. Освен това словаците не гледат така враждебно на чехите, тяхната раздяла е може би най-мирната в Централна и Източна Европа. А и да не се отписва фактът, че самите тези бири са си чудесни.

Но нека не се заблуждаваме от масовата картина и потърсим някаква местна бирена идентичност. Намираме я бързо, на 10-ина минути пеш от централния площад – Старе Место. Улицата е Drevena 8, заведението е Bratislavsky mestiansky pivovar – http://www.mestianskypivovar.sk/home.

Отворено е през 2010 г. и се счита за приемник на славната пивоварна Die Bürgerliche Brauerei, основана през 1752 г. и закрита през 1968 г. Казанът е в единия край на кръчмата. Предлага бира, пилзенски тип, естествено. И както му е редът – нефилтрирана и непастьоризирана. Подходът е класически: налични са само два вида пиво – светло (Leziak) и тъмно (Bubak). И двете с 12% плато.

Светлото е приятно, освежаващо, без изпъкващи черти, но на прилично ниво. И сполучлив спътник на менюто, в което изобилстват местни специалитети. Докато тъмното…. То си е истински разкош! Започвайки от пяната, в която се усеща кафе и препечена захар. А плътният вкус доставя и още усещания – за натурален шоколад, препечен малц, карамел. И за забележителен баланс, който ти „сервира“ в края и нюанси на свеж хмел, които са си толкова на място, че светкавично ти се приисква да поръчаш още една. Разбираемо. Цената му е 1,70 евро за чаша 0,4 l (сервира се само в такива). Докато светлото варира от 1,20, през 1,90 до 3,80 евро – съответно 0,3, през 0,5 до 1 l.

Оценка 8/10

IMG_5318

За да се направи сравнение, наблизо, на още около 10-ина минути пеш, се намира и заведението Staroslovensky Pivovar http://www.staroslovienskypivovar.sk/index.php?lang=sk&menuid=286

Това си е по-спортна кръчма, с акцент върху хокея, но също правят своя бира – Pressburg. Тя е по-евтина от 1 до 1,60 евро, съответно за малка и голяма халба. Но и ефектът не е толкова въздействащ – живо пиво с полуплътно тяло, утоляващо жаждата. Предимството на тази кръчма е, че предлага вариращо меню, с гостуващи други словашки микро и крафт пивоварни. Там вече може да се открие нещо интересно. Но е въпрос на късмет и добра издържливост – трябва да се опитва наред, тъй като липсват съпътстващи обяснения, освен процентът плато и името на пивоварната.

Advertisements