Варена вече 14 години от баварската пивоварна Schneider Weisse и стъпила на българска земя преди 2 месеца, тази бира не бива да се подминава, въпреки все по-богатия избор на пазара у нас напоследък. Обикновено отварям дума за бира, която се отличава от останалите и има своя характер, а Aventinus Eisbock е именно такава. Тя не може да се пие между другото и други бири. А винаги накрая, да затваря вратата. На хубаво ядене, на хубав десерт (тирамису, шоколадова/ванилова торта) или направо на целия ден. И да отвежда към хубав сън.

Няма как да е, със своите 12% алк., тази бира си е малка приказка. Не е за утоляване на жажда, тъй като е силна, но не е и за напиване. А за наслада. Още с отварянето на бутилката (330 мл, излишно е да е в по-голяма) се разнася аромат на тъмни плодове (сливи), банан и какао, което преминава в устата при отпиване, напомняйки за шоколад (или марципан), съчетан с вкуса на малц, може би карамфил и на алкохола. О да, алкохолът настъпва, но нежно, но упорито, обхващащо, сгрявайки като хубаво вино. А когато вече приятното усещане те е обзело и преглъщаш, разказът на Aventinus Eisbock не приключва дотук. Защото част от нея остава като приятен слой по небцето, колкото да усетиш и една горчива жилка, за да е пълна картината. А пък като рамка на цялото това платно идва и трайният послевкус.

И ако думите за този пшеничен бок звучат като твърде красива приказка, нека да бъде така. Всички имаме нужда от такава. И е приятно да знаеш, че можеш сам да си разгърнеш книгата с приказките (за лека нощ:) – т.е. да си отвориш бутилка.

Тази бира, която съвсем резонно е и щедро плътна – 25,5% плато, може да се намери чрез pivoteka.bg, на цена 4,50 лв., както и вече в над 10-ина бара, които са описани на същия този сайт.

Оценка – откровено 9/10

IMG_7590

Advertisements