Защо по пантофи? Защото става въпрос за бира, дело на домашен пивовар. Един от тези обожаващи бирата хора у нас, които не се страхуват да съчетаят ентусиазма си с втурване в дебрите на пивоварството. Има ги вече немалко, пръснати из цяла България. Като от миналата година мнозинството от тях са обединени в Асоциация на домашните пивовари. Правят бирата за собствено удоволствие, но не с комерсиална цел. Помагат си със съвети и не си завиждат, тъй като развитието им е полезно за всички. И бъдете сигурни – всеки от тях има своя бира, гордост, която си я е изстрадал с експерименти и доста четене на литература, докато му се получи.

Започваме с един Руски имперски стаут  (RIS), дело на Темелко Пампов, председател на УС на Асоциацията. Малко за самият тип бира – сочен нерядко като „Краля на стаутовете“, RIS започва да се вари през втората половина на XVIII век в Англия, но за нуждите на императорския двор на Екатерина II Велика. Това е силна тъмна бира (обичайно над 9% алк.), с подчертано присъствие на препечен малц. Отличавала се е с трайност – предвид дългото разстояние между Албиона и Русия.

Сега конкретно за RIS-Putin, на Темелко Пампов… С 9% алк. и много стабилно плато – 21%, това пиво се характеризира с ниска газировка, плътно тяло, усещат се винен оттенък, тъмен шоколад/препечена захар, малц. Завършекът е сух. А сгряващият ефект действа приятно отпускащо и се вписва подходящо в зимните вечери. И по-точно след края на вечерята. Тъй като този имперски стаут се пие на бавни глътки, с удоволствие, без бързане за никъде, за да си събереш (или разпръснеш) мислите. Втора бутилка вече би била предпоставка за интересни идеи и хрумвания за следващия ден:)

Оценка – 7/10

IMG_6982

И знаете ли? Бъдещето принадлежи именно на домашните и крафт (семейните) пивовари, като това не е само лично мнение. В САЩ вече са се убедили от години насам. Очаквам с нетърпение и любопитство развитието и разширяването на това благородно занимание у нас.

В съвсем близък план пък се чакат добри новини, надявам се, от българското участие на две международни изложения на домашни пивовари – Biela Vrana в Кошице (Словакия) – 22 февруари и Третата международна надпревара в Будапеща на 15 март. Успех!

Advertisements