Когато преди около два месеца ентусиазираните основатели на „Пивотека“ започнаха да предлагат у нас продукти на крафт-пивоварните Schneider Weisse и Camba, това бе една от бирите, които неизбежно се наби на очи. Различна. Непозната досега за българския масов пазар. Същинско предизвикателство за вкуса.

Imperial Black IPA е достижение на Camba. Защото германска пивоварна е длъжна да спазва Закона за чистота на бирата от 1516 г. И същевременно да постигне качества на имперски IPA. Тук на помощ идва въображението и най-вече американските сортове хмел, които придават ударната хипергорчивина – една от отличителните характеристики на тази бира. Ако обичате горчивината на IPA (дори на американския пейл ейл APA) и от друга страна качествата на тъмното пиво, това е една от сполучливите комбинации. Защото тук присъстват и много от най-добрите черти на силната черна бира – плътност (20,2% сух.в-во), вкусът на капучино в кремообразната пяна, който преминава в препечено кафе и шоколад при отпиване и приключва с невероятно сух завършек (толкова предпочитан от мен), в който алкохолът (8,5%) не се усеща, за разлика от нюанси на трева и хмел.

Въпреки че бутилката е малка – 330 мл, наслаждението продължава дълго. Защото тази бира не може и не бива да се пие на големи глътки. Всяка малка е достатъчно, защото създава усещане за миниатюрен празник, от типа на петък вечер:) Тази бира си заслужава почитателите. И ще е също така незаслужено да я класифицираме, че е само за зимните дни. Не е – тя е за всеки път, когато ви се прииска рязко различно приключване на деня.

Другото й хубаво качество е, че е достъпна за тези, които са се влюбили в нея и за онези, които искат да експериментиран и да я вкусят – на сайта pivoteka.bg, цена 4.10.

Оценка 9/10

IMG_7591

 

Advertisements