Ако търсите бира, с която да поглезите сетивата си през зимата, то една удачна възможност се открива с навлязлата този сезон в България N’Ice Chouffe на белгийската пивоварна d’Achouffe. Този път нейните джуджета показателно стоят и топлят премръзналите си ръце край зимния огън. Преди навярно да се сгреят вътрешно с тази запомняща се коледна бира. Която няма претенции да е най-добрата по рода си в достатъчно богатия избор напоследък, но си заема своето достойно място.

Дори сухото й статистическо описание е впечатляващо – 10% алк., и плато – 20%, нефилтрирана и реферментирала в бутилка. Което говори за една плътно, силно пиво. Каквото точно е нужно за мразовитите, дълги вечери. Но описанието е само прелюдия към това, което ни очаква с отварянето на бутилката – има я във вариант 330 мл, но не предпочитате ли този в 750 мл. За да споделите поне с още един човек насладата. Която нахлува още с отварянето на бутилката и разнасящият се аромат на сушени плодове (най-вече сливи), карамелизирана захар и препечен малц. Продължаваме нататък и откриваме чудесно балансиран вкус и ниска газировка. Следва разковничето – мащерка, индийско орехче, кюрасао! Съжителстват чудесно на едно място и са едни приятни гости, които са призвани да изгонят от главата всякакви лоши мисли, случайно закачили се през деня. На финала има лек хмелов нюанс, а завършекът е приглушен, без да има и помен от високия алкохолен градус. Джуджетата само могат да се поразсърдят, ако ги сервират прекалено студени – N’Ice Chouffe се чувства комфортно, а и ще ви накара да я оцените най-добре, между 8 и 10 градуса.

Намира се в Ел Дорадо-то на белгийските бири – Best Belgium Beers в Перник (там има и малки бутилки) или в 100beers.bg. Цена на голяма бутилка – около 10 лв.

Оценка – 9/10

 

IMG_7903

Advertisements