В края на 2013 г. Съюзът на пивоварите в България (СПБ) издаде „Пътеводител на българската бира“. В 64 страници (време, достатъчно за една голяма или две малки бири) любителите на пивото имат под ръка идеално занимание и четиво. Накратко е описана историята на бирата в световен мащаб – от древността, през Средновековието, както и зараждането на бирените традиции в България. Полезната информация е допълнена с описание на основните съставки на любимата напитка, както и различните видове бири. Пивоварните у нас, членове на СПБ, са представени с пълния си асортимент, като всяка марка е описана накратко (обикновено така, че да ти се прииска да я опиташ и оцениш). Редакторът на изданието – главният секретар на СПБ Ивана Радомирова, е отделила 14 страници за илюстрации, на различни гледни точки и визии за бирата, както и за българската част от наистина богатата колекция от бирени капачки на маестрото в областта на пивното познание у нас Людмил Фотев. Съществен е и разделът, в който са съветите за точната температура за консумация на пиво, препоръчителният начин за наливане, подходящите чаши и начинът на възприемане на бирата чрез сетивата.
И когато „Пътеводителят“ е изчетен, а бирата изпита, на човек не му остава нищо друго, освен да си налее още една и да практикува наученото (защото за всеки ще се намери поне нещичко ново вътре).

Книжното „мезе“ за пивото се разпространява безплатно по заведенията, в които има и „Програмата“, а ако вече е изчерпано – още е налично в СПБ.

Advertisements