Произвежданият от 1971 г. в пивоварна Fuller’s ейл е достъпен на българския пазар от последните дни на ноември. И това е една от добрите новини за ценителите на британския пивоварен стил. Резултатът бе очевиден и първата доставка започна уверено да се изчерпва от желаящи да я вкусят. Има защо.  Този ейл има зад гърба си три награди „Бира на Годината“ на CAMRA, два приза от Световния Бирен Шампионат и в добавка внушителен брой златни медали. Лондонската пивоварна дори си я кръщава „Шампионски ейл“.

Съгласието с това определение идва още с наливането на бирата. Над махагоновата течност се разнася аромат на карамел и фрукти – портокал и череши. Следва усещане за много добър баланс. В началото е убеждението, че използваните три вида хмел идеално кореспондират горчивината си с леки пикантни нотки (пипер?). Последва момент на приглушаване на тази горчивост със съчетание на грейпфрут, портокал и може би лимон. Тук карамелът отново подсеща за себе си, за да дойде отново мигът на горчивина, но вече съвсем завоалиран, за още по-приятно усещане. Ниската газировка само подчертава качеството на този ейл, който може дълго да претендира за защита на титлите си.

Бутилираната бира е с 5,9% алк. (5,5% в наливен вариант) и 13,9% екстракт.  Може да се намери на цена 4.99 лв. в сайта на вносителя beers.bg или по по-приятният начин – да си размениш няколко думи с Анди и да купиш бирата директно от магазинчето му на ул. „Ген. Кирил Ботев“ 5 (на гърба на „Билла“ на бул. България). Предлага се онлайн и на 100beers.bg.

Оценка – 8/10

 

IMG_7567

Advertisements